Akce

Aktuálně



 Často hledané výrazy

Aktuality

Točená zmrzlina - podnikání, brigáda na léto


Vybavte se mobilním prodejním stánkem a začněte podnikat - třeba v prodeji zmrzliny...


Zmrzlina je chlazený nebo mražený mléčný výrobek ze směsi smetany nebo mléka, cukru, škrobu a přísad (ovoce, ochucovadla, stabilizátory aj.).

Zmrzliny se dělí na:

  • mléčné - musí obsahovat nejméně 2,5 % mléčného tuku, nesmí obsahovat rostlinný tuk
  • smetanové - obsahují alespoň 8 % mléčného tuku, nesmí obsahovat rostlinný tuk
  • s rostlinným tukem - používá se rostlinný tuk, nejméně 5 %
  • vodové - neobsahují tuk
  • ovocné - vyrábí se z vody, obsahují nejméně 15 % ovocné složky (pokud se jedná o citrusy a exotické ovoce, dolní hranice je 10 %), nesmí se do nich přidávat tuk
  • sorbet - musí obsahovat nejméně 25 % ovocné složky (pokud se jedná o citrusy a exotické ovoce, dolní hranice je 15 %), nesmí se do nich přidávat tuk

Točená zmrzlina

Točená zmrzlina je zmrzlina připravovaná z tekuté směsi během odběru ze stroje na přípravu točené zmrzliny. Taková zmrzlina je také nazývána jako zmrzlina soft, což lze volně přeložit také jako zmrzlina lehká, teplá, měkká.

Zatímco pro výrobu klasické hard zmrzliny se používají výrobníky zmrzliny, v nichž po vložení zmrzlinové směsi dochází k zmražení celé dávky najednou, vyrábí se točená zmrzlina kontinuálně, tedy vždy pouze množství potřebné pro daný odběr. Zmrzlina je tedy vždy čerstvě vyrobená a od klasické zmrzliny se liší hustotou, teplotou a tuhostí.

Na rozdíl od klasického výrobníku zmrzliny mají stroje na točenou zmrzlinu zásobníky směsí, odkud odebírají potřebnou směs pro danou výrobu. Směsí ze zásobníků se plní válce, kde dochází k vlastní výrobě zmrzliny. Starší stroje využívaly k plnění válců pouze gravitace, zatímco novější modely jsou vybaveny speciálními nášlehovými čerpadly směsí. Tato čerpadla (zubová nebo pístová) směs ze zásobníků pod tlakem vstřikují do výrobních válců stroje. Tímto nášlehem je směs výrazně obohacena o vzduch a zvětšuje svůj objem. Zvyšují se také pocity smetanovosti, hebkosti a lehkosti z takové zmrzliny. Zmrzlina také působí teplejším dojmem.

Nášlehová čerpadla u zmrzlinových strojů na výrobu točené zmrzliny jsou dnes nejžádanějším kritériem při výběru zařízení pro tento způsob přípravy zmrzliny. Největší podíl na trhu těchto vysoce sofistikovaných strojů mají jednoznačně italské firmy, které jako jedny z prvních začaly zavádět a zdokonalovat tuto technologii až do dnešní podoby.

zdroj: Wikipedia

 

del.icio.us

Nejoblíbenější dřevostavby

Přihlásit se